Aprīļa recepte

Pavasara garšaugu pesto

Ekoskola_pavasaris4Garšaugi ir tie, kuri pirmie kļūst gatavi ražas novākšanai. Daudzgadīgie garšaugi sāk dzīt ārā jaunus dzinumus ar pirmajiem siltajiem pavasara Saules stariem. Pesto tradicionāli pasniedz iemaisītu siltos makaronos. Taču pesto garšo labi arī pie krāsnī ceptiem kartupeļiem, jauniem kartupeļiem vai uz grauzdētas maizes. Ja pesto pārlej ar eļļu, tad to var labu laiku uzglabāt ledusskapī.

Nepieciešams:

300 ml svaigu, rupji sakapātu garšaugu; 3 ēdamkarotes pīniju riekstu, rupji sakapātu mandeļu vai saulespuķu sēklu; 50 ml olīveļļas; 50 ml Parmezāna siera vai cita siera ar spēcīgu garšu; 2-4 ķiploka daiviņas; sāls; melnie pipari.

Pagatavišana:

Raudene, pētersīlis, estragons, baziliks, timiāns, salvija, ārstniecības lupstājs. Izmanto tos garšaugus, kurus vari atrast. Sajauc kopā garšaugus, sēklas vai riekstus, eļļu un sieru. Ķiploku spiedē izspied ķiploku un pēc garšas pievieno sāli un piparus.