Marta recepte

Marinētas lēcas, rīvētu kartupeļu plāceņi un mājas siers (4 personām)

Ekoskola_pavasaris3Pasniedz marinētas lēcas, rīvētu kartupeļu plāceņus šveiciešu gaumē un mājas siera maisījumu kopā ar piedevām – vārītiem burkāniem, bietēm, kāļiem vai ko citu. Ja ir pieejama agrīnā raža, tad dārzeņus ieteicams tvaicēt, lai saglabātu kraukšķīgumu.

Marinētas lēcas
Nepieciešams:

200 ml kaltētu melno vai zaļo lēcu, 50 ml medus, 1 citrona sula, 1 tējk. rupji maltu dažādu piparu maisījuma.

Pagatavišana:

Vāri lēcas, bet noņem no uguns, pirms tās kļūst pārāk mīkstas. Savāri medu, citrona sulu un piparus, līdz pāri palikusi apmēram puse no šķidruma. Sajauc kopā ar lēcām un pasniedz siltas. Ja paliek pāri, tad lēcas var ēst arī aukstas nākamajā dienā.

Rīvētu kartupeļu plāceņi šveiciešu gaumē
Nepieciešams:

2 dzelteni sīpoli, 8 kartupeļi, 2 burkāni, 1,5 tējk. sāls, 4 ēdamk. rapšu eļļas.

Pagatavošana:

Sīpolu sakapā un kartupeļus un burkānus sarīvē uz rupjās rīves. Sajauc kopā sīpolus, kartupeļus, burkānus un sāli. Izveido plāceņus, kurus apcep eļļā. Parasti mēdz pietikt ar apmēram 15 minūtēm uz vidējas uguns.

Mājas siera maisījums
Nepieciešams:

300 ml 4% mājas siera, 1 svaigs sīpols (vēlams sarkanais), garšvielu sāls.

Pagatavošana:

Sīpolu sīki sakapā. Sarkanais sīpols dod skaistu krāsu un ir ar mazliet maigāku garšu nekā dzeltenais. Mājas sieru samaisi ar sīpolu un pieliec garšvielu sāli.