Ziema

Ziema1Ziema ir laiks, kad daba atpūšas. Zeme ir sasalusi un augi nokaltuši. Koki uzkrājuši visas nepieciešamās barības vielas saknēs un nu stāv kaili, šķietami bez dzīvības.

Ziema ir sakņaugu un kāpostu laiks. Sakņaugu sugas ir ļoti daudzveidīgas, un, izmantojot dažādas receptes, var iegūt nebeidzamas variācijas. Burkānus, bietes, rāceņus, kāļus, pētersīļu saknes, topinambūrus var uzglabāt līdz pavasara pirmajām ražām, ja vien tie atrodas tumsā, vēsumā un pietiekami mitrā vietā.

Vēsturiski svarīgs uzturvielu avots ir dažādu šķirņu zirņi, graudaugi un sēklas. Kartupeļi ir pieejami visu gadu. Ja, ziemai tuvojoties beigām, jau apnicis tos dienu no dienas ēst vārītus, tad pienācis laiks tos pasniegt ceptus, pagatavot biezputru, cept daiviņās vai cepeškrāsnī, iegriežot kartupeļus plānās šķēlītēs, bet nepārgriežot.

Ziema2Labs veids kā pat ziemā tikt pie svaigiem zaļumiem, ir izdiedzēt to sēklas un audzēt asniņus. Tos var gan cept, gan lietot sautējumos, gan pievienot salātiem, gan lietot ēdienu dekorēšanai.